Nieuws

Slim, succesvol en duurzaam ondernemen begint in een E-Unit op Rijnpark Arnhem. Op een top locatie waar innovatie op het gebied van bouwen en groene energievoorzieningen samen komen. Als ondernemer kun je niet achterblijven in een wereld van vooruitgang.

Het E-Unit park heeft een totaal oppervlak van 11.880 m2 verdeeld over 41 E-Units. De realisatie zal plaats vinden in drie fasen. E-UNIT is het eerste energie ++++ project in Nederland. De komende 10 jaar vaste prijzen voor uw energieverbruik en 100% groene energie zonder CO2-uitstoot.

Verkoop gestart!
In oktober verwachten we de eerste e-units turnkey op te leveren. Mocht u interesse hebben dan maken wij graag een afspraak voor een bezichtiging en kunnen we u alles vertellen over dit duurzame project.

Voor meer informatie: 026-3638494.

Hans-Robert van der Doe en Edwin de Kruyff van DK Makelaars en DK Taxaties zien in de regio Arnhem-Nijmegen volop kansen voor hoogwaardige bedrijfsruimte in het segment tussen de 350 en 750 m2.

Interview PROPERTYNL MAGAZINE | NR. 4 - 26 APRIL 2019 179


Vastgoedadviseur Hans-Robert van der Doe en taxateur Edwin de Kruyff richtten in 2002 DK Makelaars op. DK Makelaars is volledig gespecialiseerd in commercieel vastgoed. 'Onze focus ligt op het midden en kleinbedrijf, maar we adviseren ook landelijke en internationale partijen.'

Bouwgrond belangrijk thema

DK Makelaars is betrokken bij een groot gedeelte van de bouwlocaties in deze regio en adviseert daarbij zowel gemeenten als ontwikkelaars. 'Zo hebben we onlangs voor de gemeente Lingewaard een grondpositie verkocht van circa 30.000 m2 voor de bouw van een logistiek complex. Momenteel is het uitgeven van bouwgrond een belangrijk thema in deze regio. Gemeenten en andere partijen doen hun best nog voor eind 2020 grondposities te verkopen, omdat ze anders het risico lopen dat deze gronden worden her- of terug bestemd naar bijvoorbeeld agrarische grond.
Binnen de regio is DK Taxaties actief op het gebied van taxaties en andere waarderingsvraagstukken, zoals bij een herontwikkeling. Zo was het kantoor onlangs betrokken bij de waardering van een aantal transformaties van kantoren naar woningen. Ook Van der Doe en De Kruyff merken de grote belangstelling van particuliere beleggers voor de woningmarkt.
‘Vele woningen en appartementen zijn het afgelopen jaar getaxeerd met als uitgangspunt deze te verhuren en als belegging aan te houden.'

Kansen voor kantoren in het centrum van Arnhem.

Van der Doe zegt dat DK Makelaars zich de komende periode meer gaat profileren op de kantorenmarkt. Hij ziet vooral kansen voor kantoor in het centrum van Arnhem.

Begin 2022 zal het gebouw Podium 26 van ABC Plantontwikkeling uittorenen boven het Stationsplein. In deze twee torens is behalve voor wonen, winkels en horeca ruimte voor kantoren. Er is echter meer capaciteit nodig om de markt te bedienen, zegt Van der Doe.

Dat ook bovenregionale bewegingen mogelijk zijn, wordt geïllustreerd door de recente beslissing van Pondera Consult, specialist in duurzame energieoplossingen, dat de kantoren in Zeist, Arnhem en Hengelo (OV) samenvoegt in Arnhem. Vanaf 1 oktober wordt Pondera Consult huurder van het kantoorgebouw Le Maire aan de Amsterdamseweg 13. Pondera Consult gaat langjarig 1250 m2 huren op de tweede verdieping. DK Makelaars adviseerde de verhuurder Cito.

De Kruyff voegt eraan toe dat hij ook kansen ziet in Nijmegen: daar is de differentiatie tussen verouderde en moderne duurzame kantoren nóg groter dan in Arnhem.

Meer verkooptransacties

Het valt Van der Doe en De Kryff op dat in hun praktijk het aandeel van verkooptransacties sterk is gegroeid. Door de economische crisis waren niet alleen en banken terughoudend, maar ook veel ondernemers waren afwachtend met investeringen in nieuwe huisvesting. Nu het economisch beter gaat en banken weer open staan voor eigenaar/ gebruikers maken ook veel ondernemers een inhaalslag. Hierbij heeft vooral het midden en kleinbedrijf nog altijd een voorkeur voor eigen bezit.

Wat achterblijft, zijn de investeringen van ontwikkelaars/beleggers. Van der Doe ziet kansen voor nieuwe bedrijfspanden tussen de 350 en 750 m2.  ‘Mede door de beperkte financieringsmogelijkheden voor deze partijen komen projecten om op risico te bouwen nauwelijks van de grond. Wel zullen gebruikers moeten gaan wennen aan hogere huurprijzen per m2. Door de huidige eisen aan energiezuinigheid en de gestegen bouwkosten kun je niet verwachten dat de huurprijs ongewijzigd blijft. Gelukkig zien we dit al bij de eerste projecten.'

E-Unit ParkMeer

Een van de initiatieven die wel op risico wordt gebouwd en waarbij DK Makelaars is betrokken is het E-Unit Park Arnhem. Op bedrijventerrein Rijnpark in Arnhem verrijst een bedrijfsverzamelgebouw met 44 bedrijfsunits in verschillende oppervlaktes. De oplevering staat gepland voor september 2019. Het complex zal niet alleen energieneutraal zijn, maar levert ook nog energie op. De Kruyff: 'Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is voor hoogwaardige bedrijfsruimte.'


Vanaf vandaag gebruikt DK Taxaties het KATE Business taxatieplatform voor alle taxaties.

Edwin de Kruyff, directeur: “Met het platform van KATE is DK Taxaties klaar voor alle digitale ontwikkelingen binnen de taxatiemarkt.”

Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking met het KATE Business taxatieplatform!


Over Kate Innovation

KATE Innovations is in 2016 opgericht door Rutger Janssen, Erik Schlooz en Roderik Gerritsma uit frustratie over het inefficiënte waarderingsproces van commercieel vastgoed. Als het gaat om de aanpassing aan de digitale wereld van vandaag, blijft de commerciële vastgoedsector achter. De verstoring van deze sector vraagt ​​om innovatieve veranderingen. Het antwoord op het probleem is KATE Innovations. KATE ontwikkelt software die het hele waarderingsproces van A tot Z organiseert. Op deze manier kunnen vastgoedbedrijven hun gegevens structureren, hun workflow optimaliseren en nieuwe en toekomstbestendige bedrijfsmodellen ontwikkelen. Daarnaast biedt KATE IT-oplossingen die de samenwerking tussen adviseurs, banken en vastgoedeigenaren binnen het ecosysteem van de vastgoedsector verbeteren.

https://www.youtube.com/watch?v=0xPVxm2LVlA#action=share

Indufil, specialist in industriële filters, heeft haar huurovereenkomst aan de Hydrograaf 25-27 in Duiven langjarig verlengd. De nieuwe huurovereenkomst betreft de huur van circa 1.500 m² kantoorruimte en circa 1.000 m² bedrijfsruimte. DK Makelaars adviseerde de verhuurder, een particuliere belegger. Cushman & Wakefield adviseerde Indufil bij deze transactie. Het bedrijfsruimte complex is in 1996 gebouwd en ligt op bedrijventerrein Nieuwgraaf dichtbij de op- en afritten van de A12. Indufil is specialist in het ontwerpen, produceren en verkopen van industriële filters voor de olie-, gas- en energiemarkt zowel nationaal als internationaal.  

Jumper, leverancier van diervoeding en dierbenodigdheden, heeft recentelijk op IJsseloord II het logistiekcomplex met kantoorruimte gekocht. Het al jaren in Arnhem gevestigde Jumper was al enige tijd op zoek naar nieuwe huisvesting om haar groei te faciliteren. Medio oktober 2019 zal Jumper de nieuwe vestiging betrekken wanneer de huidige gebruiker Bunzl vertrekt naar haar, op een steenworpafstand gelegen, nieuwbouwlocatie op IJsseloord II. Jumper is dé supermarkt onder de dierenspeciaalzaken met meer dan 65 winkel door heel Nederland. Jumper onderscheid zich door hun grote winkels, het ruime assortiment, de lage prijzen en door de aanwezige vakkennis. DK Makelaars mocht in deze transactie optreden namens de eigenaar van het complex, Gelpa Onroerend Goed B.V.

Pondera Consult, specialist in duurzame energieoplossingen, voegt haar kantoren in Zeist, Arnhem en Hengelo (OV) samen in Arnhem.

Over Pondera Consult

Pondera Consult is de specialist op het gebied van duurzame energie. Zij richten zich op het creëren van een optimaal evenwicht tussen duurzame energiebehoeften, milieueffecten en maatschappelijke acceptatie.

Kantoorgebouw Le Maire

Vanaf 1 oktober wordt Pondera Consult “medebewoner” van het kantoorgebouw Le Maire aan de Amsterdamseweg 13. Pondera Consult gaat langjarig ca. 1.250 m² huren op de tweede verdieping. De moderne en lichte kantoorruimte past bij het snelgroeiende Pondera Consult. Uiteraard was de vestiging praktisch op het perron en Arnhem Centraal een must.

Reactie Cito

In het pand is ook eigenaar Cito gevestigd. Cito is blij met de nieuwe bewoners. Volgens Hans-Robert van der Doe van DK Makelaars Arnhem is Le Maire zeer geschikt voor meerdere gebruikers en met de komst van Pondera Consult wordt het gebouw er nóg leuker op.            

Ondernemers wisselen kennis en ervaring uit over het verduurzamen van hun bedrijf. Dus ga op bedrijfsbezoek óf zet jouw bedrijf in de spotlight!

Wat hield de Duurzame Bedrijvenroute ook al weer in?

De Duurzame Bedrijvenroute geeft ondernemers de kans om van mede-ondernemers te leren hoe zij duurzaamheid aanpakken door middel van een serie bedrijfsbezoeken. Op vrijdag 16 november aanstaande openen Arnhemse bedrijven hun deuren om zo kennis en ervaring uit te wisselen over het verduurzamen van hun bedrijf. Dit is dé gelegenheid voor ondernemers om inzicht te krijgen in wat moet en mogelijk is als het gaat om verduurzamen.

Maak kans op een gratis adviesgesprek!

Deelnemers maken kans op een gratis adviesgesprek door de adviseurs van Stimular. Zij kunnen u van uitstekend advies voorzien over het verduurzamen en toekomstbestendig maken van het bedrijf.

Waarom deelnemen?

Duurzaamheid biedt naast milieuwinst ook economische voordelen, zo benadrukt wethouder Economische Zaken Jan van Dellen in het onderstaande filmpje. Hij roept alle Arnhemse ondernemers op om aan het initiatief deel te nemen. Aanmelden      

Binnenstad op 10 oktober in teken van duurzaamheid

Woensdag 10 oktober is de landelijke Dag van de Duurzaamheid en ondernemers in de Arnhemse binnenstad doen daar actief aan mee. De dag is een initiatief van Urgenda, de organisatie voor innovatie en duurzaamheid die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren , sneller duurzaam wil maken. Zeven winkeliers en zeven horecabedrijven in de 7straatjes in Arnhem laten zich van hun duurzaamste kant zien en hebben voor bezoekers een leuke aanbieding. Om 18.00 uur organiseert Platform Binnenstad Arnhem een symposium in Showroom Arnhem (CASA) in het teken van duurzaamheid. Hierin wordt aandacht besteed aan de Arnhemse binnenstad distributie en aan de energiescan voor bedrijven en panden.  

Energiescan

Vanaf 2019 gaat de overheid daadwerkelijk bedrijven en organisaties controleren of er voldoende maatregelen worden genomen op gebied van verduurzaming. Daarop vooruitlopend én om de ondernemers een handje te helpen heeft PBA samen met de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland vijftig energiescans beschikbaar kunnen stellen voor ondernemers tegen een percentage van 25% van de werkelijke kosten. Deze scans leveren bedrijven inzicht in de mogelijkheden voor groene energie, energiebesparing en vermindering van CO2 uitstoot. De eigenaren van de STAAT BAR/Keuken en RESET in de Arnhemse binnenstad zijn voorgegaan en kwamen tot verrassende ontdekkingen om bijvoorbeeld flink op energie te besparen.

Binnenstadsdistributie

Ondernemers en bewoners in de binnenstad zien graag, dat het aantal vervoersbewegingen verminderen en dat er goede alternatieven komen voor bijvoorbeeld vrachtverkeer in de binnenstad voor de bevoorrading van winkels. Samen met Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem zoeken zij naar mogelijkheden op gebied van distributiehubs, centrale ondergrondse afvalcontainers enzovoort. Om een goed beeld te krijgen van de omvang van het project, geschiedenis en uitvoering start Hogeschool Arnhem Nijmegen in oktober een onderzoek naar binnenstadsdistributie. Begin 2019 zijn de eerste resultaten beschikbaar. Intussen gaat Platform Binnenstad Arnhem verder aan de slag met een living lab met de groene rijders, om zo nieuwe vormen van binnenstaddistributie uit te proberen.

DK Makelaars - De gastvrije binnenstad ArnhemDriejarig programma op ludieke wijze afgetrapt

ARNHEM - Platform Binnenstad Arnhem organiseert op zaterdag 29 september de aftrap van ‘De gastvrije binnenstad’. De zes samenwerkende organisaties in het platform gaan, samen met de ondernemers, inwoners, gemeente en Regionaal Bureau voor Toerisme aan de slag met een driejarig programma om de gastvrijheid op straat én binnen de bedrijven te vergroten. De ‘kick-off’ is om 8.00 uur op het Stadhuis. Acteurs van Theatershow PIMP zorgenvoor een ludieke act waarin ‘gastvrijheid’ natuurlijk centraal staat. 

Een gastvrije binnenstad trekt meer bezoekers

Gastvrije binnensteden trekken meer bezoekers aan, zorgen dat mensen er vaker naar toe gaan en dat ze meer besteden. Door de positieve indruk die mensen krijgen van een (binnen)stad, worden gasten én bewoners op hun beurt ambassadeurs van de stad en zullen anderen stimuleren om deze stad te bezoeken of zelfs om er te gaan wonen. De Arnhemse binnenstad was vorig jaar finalist van de landelijke ‘Beste Binnenstad’-verkiezing, verdiende afgelopen voorjaar het predicaat ‘Excellente Evenementenstad’ en werd door Shopkaart beoordeeld in de top-3 van ‘Populairste winkelgebied van Nederland’. De binnenstadpartners willen nu ook dat Arnhem zich op gebied van gastvrijheid onderscheid.

Panel geeft Arnhem een 7

Afgelopen zomer hebben bewoners in het Arnhemse digipanel een mening gegeven over ‘gastvrijheid’ in de Arnhemse binnenstad, om zo een nulmeting te krijgen. Zij gaven de binnenstad een 7 en voelen zich over het algemeen welkom in de binnenstad, de horeca, de winkels en de culturele instellingen van Arnhem. Ook de diversiteit van winkels en horeca scoren goed en het groen in de stad wordt gewaardeerd. De bewegwijzering voor het autoverkeer kan echter beter en ook de hygiëne en parkeervoorzieningen zijn beneden verwachting. “Dat zijn blijkbaar thema’s waarmee wij aan de slag moeten, willen wij van die 7 een 8 of hoger maken’,  zegt Karin Jellema van Platform Binnenstad Arnhem. “De beleving, het gevoel van trots op je stad en het uitstralen van vriendelijkheid richting bezoekers verdienen ook best wat aandacht en daar gaan we onder andere mee aan de slag”, zegt Karin.

Verkiezing ‘Meest gastvrije straat of plein’

Belangrijk onderdeel in het programma is de verkiezing ‘Meest gastvrije straat of plein’. Ondernemers, inwoners en organisaties van één straat of plein worden uitgedaagd om zo duidelijk en overtuigend mogelijk te beschrijven waarom hun winkelstraat of plein de titel ‘Meest gastvrije straat of plein’ verdient. Quotes, foto’s, video’s, publicaties etc. kunnen worden aangedragen, zodat de jury zich een goed oordeel kan vormen en het publiek massaal op de straat of plein stemt. “We hebben een deskundige jury samengesteld, van mensen die kennis hebben van zaken en uit praktijk weten welke rol ‘gastvrijheid’ speelt in het gedrag en beleving van bezoekers en inwoners in een stad”, vertelt Karin. “In de komende maanden worden de inzendingen beoordeeld, mysteryguests ingezet en genomineerden geselecteerd. Over een jaar is de finale en weten we welke straat of plein de titel verdient”. De verkiezing wordt ondersteund door de Rabobank, Promosign, DK Makelaars, Nederland Schoon en Peeze koffie.

Platform Binnenstad Arnhem

Platform Binnenstad Arnhem (PBA) is een samenwerking van Ondernemers Kontakt Arnhem, Vereniging City Centrum Arnhem, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem, Hotel Overleg Regio Arnhem, Cultuur Netwerk Arnhem en Vereniging van Eigenaren Citycenter Arnhem in nauwe samenwerking met de gemeente Arnhem, bewonersplatform Arnhem6811 en het Regionaal Bureau voor Toerisme. Met een bestuur, regieteam en afvaardiging van meer dan 100 mensen uit de achterban van de samenwerkende partijen werken we continu aan een florerende Arnhemse binnenstad.

Grote distributiedeals zijn bepalend op de bedrijfsruimtemarkt. Dit is de conclusie van het onderzoek uitgevoerd door PropertyNl voor het bepalen van de rankings van adviseurs bedrijfsruimte. Ook wij zien het aantal vierkante meters voor distributie toenemen. Zo verhuurde DK Makelaars onlangs bedrijfsruimte aan Picnic, de innovatieve online supermarkt. Verkochten wij het logistieke bedrijfscomplex aan de Express 2 in Duiven en verhuurden wij logistieke bedrijfsruimte in Arnhem aan Peeze Koffie. Op de regionale ranking van adviseurs bedrijfsruimte komt DK Makelaar op de 2e plek met 34.880m ² aan gebruikstransacties.  

Online supermarkt Picnic gaat vanaf half augustus boodschappen bezorgen in Arnhem. De komst naar de Gelderse hoofdstad is de nieuwste stap in het succesverhaal van Picnic. Picnic gaat vanaf half augustus in Arnhem voor het eerst de weg op om met 10 elektrische bezorgwagentjes en 30 bezorgers de boodschappen af te leveren bij de klanten. Aan het eind van het jaar moeten deze aantallen zijn gegroeid naar 20 bezorgwagentjes en 60 bezorgers. In opdracht van Peja Vastgoed verhuurt DK Makelaars 1200 m2 #bedrijfsruimte aan Picnic.    

De Twee Arnhemse bedrijven Koffiebranderij Peeze en Peja hebben hun samenwerking voor de langere termijn verzegeld. Koffiebranderij Peeze heeft voor haar logistieke afdeling ca. 900 m2 bedrijfsruimte aan de Emplacementstraat gehuurd.  Menno de Boer van DK Makelaars heeft de transactie begeleid.